Државна матура
Државна матура
„EXPLORING FOR PRACTICAL SKILLS“
„EXPLORING FOR PRACTICAL SKILLS“
„The Smart World Wins“
„The Smart World Wins“
Projekat Erasmus +
Projekat Erasmus +
Виртуелна тура
Виртуелна тура
Школски ТВ студио
Школски ТВ студио
Projekat “Be in a practical mode
Школски часопис
Школски часопис
Безбедност у саобраћају
Безбедност у саобраћају
Линкови
Линкови

Архива

ТРИ УЧЕНИКА – ТРИ ПРВА МЕСТА !!!

Још једном су ученици ЕТШ “Мија Станимировић”  показали  и доказали да су прави промотери своје школе и свог града. Са Државног такмичења из основа електротехнике I и основа електротехнике II одржаног 3. јуна 2017.г. у Ужицу,  најбољи међу најбољима из основа електротехнике I били су:  Божидар Митић ученик I-6 освојивши  шампионско прво место, Јелена Здравковић ученица I-6 освојивши  вицешампионско друго место и Стефан Крстић ученик I-1 освојивши  треће место. Већ по традицији освајајући медаље и подижући углед школе у ранг најпрестижнијих у држави, ментор Радмила Лучић и овога пута истакла се као најбољи ментор у земљи. Ученик Владимир Миљковић ученик II-1 освојио је другу награду (пето место) из основа електротехнике II уз помоћ ментора Горана Лучића. Ентузијазам ученика и стручност ментора заблистали су на трећем месту на нивоу целе државе у коначном пласману и доказали да је ЕТШ „Мија Станимировић“ бастион знања и науке успешне школе будућности!


Четири наша ученика донела три златне медаље

На 4. Државном такмичењу  из програмирања одржаном 21.05.2017. год. у
Београду ученици наше школе су забележили невероватне резултате. Од четири наша такмичара, која је спремао професор Горан Лучић, три су се окитила златним медаљама.

I категорија: 
Владимир Миљковић, ученик II-1, освојио је ЗЛАТНУ медаљу,
Борис Живковић, ученик I-6, освојио је четврто место,
II категорија: 
Немања Стојановић, ученик III-6, освојио је ЗЛАТНУ медаљу,
Андрија Марјановић, ученик III-6, освојио је ЗЛАТНУ медаљу.


 
   


Треће место за наше математичаре

На првом државном такмичењу из математике одржаном у Врњачкој бањи 25. маја, на коме су учествовале и школе из Румуније и Македоније, тим наше школе постигао је запажен успех. Екипа школе освојила је треће место у својој категорији. Ученике Станковић Николу, Миљковић Владимира, Потпара Данила и Миљковић Душана предводили су наставници ментори Ивана Тодоровић и Вукица Симоновић.


Још један успех ученика и професора ЕТШ “Мије Станимировић”

У суботу, 13. маја 2017. године одржано je XXIII Регионално такмичење ученика електротехничких школа. Домаћин такмичења била je ЕТШ ,,Мија Станимировић’’ из Ниша, а 66 ученика надметала су се у 4 категорије: Електроника, Енергетска електроника, Основе електротехнике I и Основе електротехнике II.

Пласман на Републичко такмичење које ће бити одржано у Ужицу 3. јуна 2017. остварили су следећи ученици наше школе у две категориje:

I OET 1

1) Божидар Митић, освојено прво место и 81 бод.

2)Јелена Здравковић, освојено друго место и 76 бодова.

3)Стефан Крстић, oсвојено четврто место и 70 бодова.

Ментор oвих ученика и њихова подршка jeсте професор Радмила Лучић.

II OET 2

1)Владимир Миљковић, oсвојено друго место и 78 бодова, ментор Горан Лучић.

Сви ови ученици представљаће нашу школу нa Републичком такмичењу, a управа школе и професори честитају им нa oствареним резултатима.


Виртуелна тура – ЕТШ “Мија Станимировић”

Погледајте завршну верзију виртуелне туре наше школе (из чак 23 тачке) коју су одрадили будући електротехничари мултимедија, ученици IV-2, са својим професором Драганом Живковићем:


ЕTШ Mија Станимировић организатор ХXIII регионалног такмичења ученика електротехничких школа из основа електротехнике 1 и 2, електронике и енергетске електронике

Задаци са решењима:

Прелистајте наш онлајн билтен:


Детаљније информације можете добити ОВДЕ


Joш једна медаља за нашу школу

На осмом државном такмичењу из мултимедија, које је одржано 09.04.2017. год. на Високој школи електротехнике и рачунарства у Београду, учествовало је 16 школа из целе Србије. Такмичењу је приступило 46 ученика, а организовано је кроз практични и теоретски део. У оквиру практичног задатка  ученици показују знање и вештину коришћења програма: Adobe  Photoshop, Audacity i Adobe Premiere Pro, док у оквиру теоријског дела ученици показују знање из области аудиотехнике, видеотехнике, производње мултимедијалних садржаја и мултимедије.

            Нашу школу су представљали ученици  Ранчић Недељко, Раденковић Микица и Петровић Ђорђе који су освојили треће место у укупном пласману. Ученик Петровић Ђорђе заузео је друго место у појединачној конкуренцији а остварио је најбољи резултат у раду у програму за монтажу видеа Adobe Premiere. У рангу ментора професор Андрија Кузмановић је  пласиран међу прва три ментора на такмичењу.

Видео прилог нашег МС Студија погледајте ОВДЕ.


Прво место на RAF CHELENG 2017

На такмичењу RAF CHELENG, одржаном у суботу 18. марта,  у организацији  Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета у Београду, Електротехничку школу “Мија Станимировић“  представљали су ученици : Петровић Ђорђе, Крстић Немања и Димитријевић Василије.

Они су учествовали у категорији у којој је требало снимити и измонтирати видео и аудио материјал на тему „Игра“. Комисија је вредновала техничке и естетске квалитете понуђених филмова према академским стандардима Рачунарског факултета.

У конкуренцији радова ученика из целе Србије рад ученика Петровић Ђорђа заузео је прво место испред ученика Шесте Београдске гимназије. Ученици су за свој рад добили вредне награде: таблет рачунар, сет стручне литературе, бесплатни курс програмирања, лиценцирани антивирус софтвер а школа је добила признање за ангажовање на такмичењу.

Филм можете погледати овде:

 


Донација Универзитета Метрополитан нашој школи

Електротехничка школа “Мија Станимировић” добила је донацију  у виду 16 рачунара којим ће опремити још једну рачунарску учиуоницу.

Донација Универзитета Метрополитан ће у великој мери допринети бољој настави и образовању кадрова који излазе из наше школе.

Погледајте прилог нашег МС Студија:


Креативном идејом до стипендије универзитета метрополитан

Универзитет Метрополитан и Маjкрософт™ изазивају те на ИТ двобој!

Креирај своју апликацију за мобилни и освоји 1.000 евра за прву годину студија, уз могућност даљег стипендирања.

Саопштење можете преузети ОВДЕ.

За детаљније информације и пријаву кликните ОВДЕ.


Први ORACLE курс у Србији ван Београда

Наставници ЕТШ “Мија Станимировић” на првом курсу ORACLE Academy “Database Design and Programming with SQL” одржаном у Нишу у просторијама Метрополитан универзитета.


    
 


II Форум напредних технологија у Нишу

У Нишу је отворен Други форум напредних технологија, који је окупио више од стотину излагача из области ИТ и телекомуникационе индустрије на коме се представила и ЕТШ “Мија Станимировић” из Ниша. Циљ је да се Ниш позиционара као Центар напредних технологија у овом региону у коме ради око 3.000 људи.

image-0-02-05-ddfa40c10ccf5fb5ed55c33ede53329c770c474869b58b8d50a3bf4ae555266d-v image-0-02-05-9b05b5ba8256fd1a357b9ffc1e27fc9634d820ac01a642707fcd3db15fa1c8e1-v image-0-02-05-b9231dbd18f6e5bcd054ffb5b60f5872ab534cd21a2533a09bf480375e6c5904-v

За више фотографија кликните овде.

Погледајте прилог са Форума напредних технологија који су припремили наши ученици.

forum-nt

 


160 година од рођења Николе Тесле – једног од највећег умова и научника свих времена

ЕТШ “Мија Станимировић”  од 02. 11. 2016. до 07. 11. 2016. обележила 160 година од рођења Николе Тесле, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, презентацијама као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом.

cam00240 cam00252

За више фотографија кликните овде.

Видео презентација Ђорђа Петровића, ученика одељењa III/6.

prezentacija


Ђак генерације ЕТШ” Мије Станимировић” на пријему у Белом двору

Ђак генерације ЕТШ” Мије Станимировић”, Александар Стоиљковић на пријему код престолонаследника Александра II Карађорђевића

001 002 003 004

За више фотографија кликните овде.


Видовданске награде 2016

Захваљујући томе што су освојили једно од прва три места на републичким и међународним такмичењима, ученици ЕТШ „Мија Станимировић“ из Ниша, су се нашли међу 120 нишких основаца и 105 средњошколаца који су добили новчане награде од Града – Видовданске награде.
Дипломе и новчане награде додељене су им на свечаности у згради Официрског дома у Нишу

01 08
05 04

За више фотографија кликните овде.


Проглашење ученика генерације у ЕТШ” Мија Станимировић”

За ученика генерације проглашен је: Александар Стоиљковић ученик IV-6

11+


Ротари клуб Ниш Медијна донирао ЕТШ” Мији Станимировић” ACER видео бим

Rotari

Видео у продукцији МС студиа можете погледати овде.


ЕТШ “Мија Станимировић” из Ниша опет најбоља на такмичењима

Још једном су ученици ЕТШ “Мија Станимировић”  показали  и доказали да су прави промотери своје школе и свог града. Са Државног такмичења из основа електротехнике I и основа електротехнике II одржаног 28. маја 2016.г. у Прокупљу , најбољи медју најбољима из основа електротехнике I био је Владимир Миљковић ученик I/1 освојивши  шампионско прво место.  Већ по традицији освајајући медаље и подижући углед школе у ранг најпрестижнијих у држави, ментор Радмила Лучић и овога пута истакла се као најбољи ментор у земљи. Ученик Немања Стојановић освојио је треће место из основа електротехнике II као и његов ментор Горан Лучић у категорији најбољих ментора. Ентузијазам ученика и стручност ментора заблистали су на трећем месту на нивоу целе државе у коначном пласману и доказали да је ЕТШ “Мија Станимировић” бастион знања и науке успешне школе будућности!

001 003
002 004
DSC_6429_resize DSC_6431_resize DSC_6433_resize

Конацна ранг листа ОЕТ 1.

Конацна ранг листа ОЕТ 2.

Конацна ранг листа ментора.

Конацна ранг листа школа.

За више фотографија кликните овде.


Тим ученика наше школе у финалу такмичења “ИТ пројекат године”

Тим ученика из ЕТШ „Мија Станимировић“ из Ниша уз менторство професора  Горана Лучића, са пројектом Табула Раса ушао је у финале такмичења „ИТ пројекат године“ на Универзитету Метрополитан у Београду и Нишу

01_resize 02_resize
04_resize 05_resize

Детаљније на следећој страници.


ПРВО И ДРУГО МЕСТО ЗА “МИЈУ”

НА XXИИ РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ УЧЕНИКА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИХ ШКОЛА 7.5.2016.Г. У ЛЕСКОВЦУ, ЕТШ „МИЈА СТАНИМИРОВИЋ“ ИЗ НИША ОСВОЈИЛА ПРВО И ДРУГО МЕСТО У СЛЕДЕЋИМ КАТЕГОРИЈАМА:

ОСНОВА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ 1, ученик Владимир Миљковић, одељење I-1, освојио је 2. место, ментор Радмила Лучић.

ОСНОВА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ 2, ученик Немања Стојановић, одељење II-6, освојио је 1. место, ментор Горан Лучић

20160507_182737_resize 13076585_865712756906003_4583190711417662693_n_resize

Пројекат “TABULA RASA”

Молимо Вас да гласањем подржите ученички пројекат “TABULA RASA” којим ученици наше школе учествују на такмичењу “ИТ ПРОЈЕКАТ ГОДИНЕ” у организацији Универзитета Метрополитан.

Гласање је на следећем линку.

tabula_rasa


РИМСО пројекат – Развој инструктивних материјала за стручно образовање

Професори ЕТШ”Мије Станимировић” из Ниша на првом делу семинара РИМСО пројекат одржаном 22-23.4.2016.г. у ЕТШ “Никола Тесла” у Нишу.

IMG_20160423_120812_resize image-c8c8f739c095ab7df1a7592065ed8f6d08f4405e538ede926bd1dc4f8954fc4e-V_-_Copy

За више слика са првог дела семинара кликните овде.

Други део семинара одржан 06-07.5.2016.г. у ЕТШ “Мија Станимировић” у Нишу.

20160507_093513_resize IMG_20160506_131002

За више слика са другог дела семинара кликните овде.


ORACLE Greenfoot радионица

9.4.2016.г.

Професори ЕТШ”Мије Станимировић” из Ниша на Greenfoot радионици у просторијама Универзитета Метрополитан у Нишу, првој обуци Oracle Академије која се организује у Србији ван Београда.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За више слика кликните овде.


Наш ученик на регионалном такмичењу у категорији енглеског језика

Ученик наше школе Милић Станковић уз помоћ ментора Данице Ђорђевић, пласирао се на Републичко такмичење у категорији енглеског језика. Takmicenje

Педагошки концерт

Ученици ЕТШ “Мија Станимировић” са професорком музичке културе Наташом Миљковић присуствовали су Педагошком концерту 23. марта 2016. године у Симфонијском оркестру.

received_825095604284002 received_825095347617361

Такмичење “ДАБАР”

Као и претходних година и ове школске  године  ученици ЕТШ “Мија Станимировић” су се у великом броју, прикључили међународном  такмичењу из рачунарске и информатичке писмености „ Дабар“. На државни  ниво такмичења  пласирала су се четири ученика наше школе из одељења IV/6: Александар Стоиљковић, Катарина Стојковић, Милић Станковић и Михаил Короткиј. Сви овиученици су добитници Бронзаног признања. Помоћ у раду пружиле су им менторке Богдановић Ивана и Рајковић Јелена.

Након сумираних резултата са државног нивоа, одржаног 20. фебруара 2016. године, изузетан резултат је постигао ученик Милић Станковић, који је добитник Сребрног одличја.

 

milic stankovic mini

Хуманост на делу

Још једном су ученици и професори ЕТШ „Мија Станимировић“ показали своју племенитост. У акцији Ђачког парламента школе прикупљени су новогодишњи пакетићи за кориснике Дома „Душко Радовић“.

Делегација Ђачког парламента је посетила Дом „Душко Радовић“, гости су деци измамили осмех на лицу и обрадовали их слатким изненађењима. Њихово задовољство и насмејана лица су доказ да смо урадили још једно хумано дело.

20160122_171000_resize 20160122_171928_resize

За више слика кликните овде.


Прес конференција поводом пројекта безбедност у саобраћају у ЕТШ “Мија Станимировић” – 2016

01


Конференција креативних индустрија „Крени“

Млади амбасадори су и овога пута били вредни. Наиме, у периоду од 3.12.2015. до 7.12.2015. године организовали су Конференцију креативних индустрија “Крени”.

Ученици, Милић Станковић и Катарина Стојковић, за ову конференцију сазнали су преко медија да би се потом у све то укључили путем амбасадора културе, спорта и предузетништва наше школе. Понуђено је шест области: Филм, Адвертајзинг, ИТ, Архитектура, Фотографија и Дизајн.

Катарина и Милић су се пријавили за конференцију из области ИТ-а и имали су могућност да одслушају предавања и да присуствују радионицама на ту тему. Радионице су органиоване од стране компанија „Logik“ и „Niri“, које се баве пословањем у ИТ сектору. Такође, чули су и корисне савете представника компаније „Microsoft“, Синише Перовића.

Похвалићемо их и за учешће у осмишљавању техничког решења апликације за неке од друштвених проблема. Притом изабрани су за пет најбољих из своје области.

У току конференције бавили су се и социјалним предузетништвом: уз помоћ својих ментора осмислили су пројекат који је и представљен свим окупљеним фондацијама и компанијама.

Kreni 02

За детаљније о конференцији кликните овде.


My English Book 2015

На конкурсу издавачке куће My English Book за најбољи литерарни рад или стрип на енглеском језику “My English Book 2015”, стручни жири донео је одлуку о избору 50 најбољих радова, који су објављени у књизи My English Book 2015.

Међу тим радовима је и рад ученика наше школе Растка Савића, ученика одељења IV/6, који је уз помоћ и лекторисање професорке Данице Ђорђевић ушао у најужи избор од пристиглих 1200 радова.

Књига је имала своју промоцију на Београдском сајму књига у октобру 2015. године а један примерак књиге се налази у нашој школској библиотеци.

My-english-book-2015_logo-285x190_285_190px

ЕТШ “Мија Станимировић” домаћин II седнице Извршног одбора Заједнице електротехничких школа Србије

Ниш, 25.11.2015.г.

 IMG_20151125_122229 IMG_20151125_122140

За више слика кликните овде.


Додела Видовданских награда најбољим ученицима нишких школа

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић у холу Градске куће, традиционално уз пригодан програм уручио дипломе и новчане награде најбољим ученицима нишких школа. Градоначелник је честитао добитницима Видовданских награда и њиховим породицама, додавши да им стечено знање нико не може одузети и да они представљају будућност и дику нашег града. Град Ниш је ове године подело 311 новчаних награда ученицима нишких школа, који су освојили једно од прва три места на републичким и међународним такмичењима. Награде су добили 255 ученика основних и средњих школа и то: 142 ученика основних школа и 113 ученика средњих школа. Ово истакнуто признање понели су и ученици ЕТШ “Мија Станимировић”, изузетним успехом на државним такмичењима.

Доделу Видовданских награда је ове године организовала Управа за образовање и Служба за послове Градоначелника.

150627-vidovdanske-nagrade 11666124_733146586814668_3808788440591476458_n

За више слика кликните овде.


ЕТШ “Мија Станимировић” из Ниша на скупу о инклузији у Тирани

3rd Inclusive TeacherNet Workshop and Peer Learning Event

Међу бројним пројектима и ангажовањима, нарочито се издвајамо као једина школа у Нишу – учесник Пројекта о инклузији и једна од седам у Србији. Школа је учествовала као део српског тима на 3rd Inclusive TeacherNet Workshop and Peer Learning Евент у организацији Еропске уније и Савета Европе, одржаном у Тирани 16.-17.6.2015.г. На семинару је учествовало још шест тимова из: Албаније, Хрватске, Босне и Херцеговина,Црне Горе, Македоније и Косова.

Inkluzija 1 Inkluzija 2

За више слика кликните овде.


АМБАСАДОРИ ЗНАЊА ОПЕТ НА  ДЕЛУ!

Још једном су ученици ЕТШ “Мија Станимировић”  показали  и доказали да су прави промотери своје школе и свог града. Са Државног такмичења из основа електротехнике I, основа електротехнике II и електронике одржаног 30. маја 2015.г. у Нишу, најбољи медју најбољима из основа електротехнике И био је Немања Стојановић ученик I/6 освојивши  шампионско прво место.  Већ по традицији  освајајући медаље и подижући углед школе у ранг најпрестижнијих у држави, ментор Радмила Лучић и овога пута истакла се као други најбољи ментор у земљи. Ентузијазам ученика и стручност ментора заблистали су вицешампионском титулом на нивоу целе државе у коначном пласману и доказали да је ЕТШ “Мија Станимировић” бастион знања и науке успешне школе будуцности!

Свој допринос оваквом успеху на такмичењу дали су и ментори Горан Лучић и Бојана Станковић-Вешовић, као и ученици  Данило Потпара I/6 освојивши 8. место из основа електротехнике I, Александар Вучковић II/8 освојивши 11. место из основа електротехнике II, Александар Стоиљковић и Душан Ристић ученици одељења III/6 на такмичењу из електронике.

DSC_4442 DSC_4524
 01  03

За више слика кликните овде.


ЕТШ “Мија Станимировић” обележила 66 година рада и постојања

Тим поводом отворена је нова савремена учионица намењена ученицима који долазе из удаљених места. Ова необична учионица ће првенствено служити ученицима који станују ван Ниша и свакодневно путују до школе, да у њој проводе квалитетно време док чекају превоз. Овде ће моћи да бораве и сви остали ученици ЕТШ „Мија Станимировић“. Учионица је опремљена рачунарима, двд плејером, телевизором, штампачем и другом опремом која може да олакша и учење. За њено опремање издвојено је око 6 хиљада евра из средстава ЕУ, док су око 4 хиљаде утрошили за едукацију професора за рад у учионици.

Школа је организовала еколошку акцију сакупљања електронског отпада, као и едукације ученика о значају очувања животне. Ученици су том приликом почистили околину школе.

IMG_20150601_120723_resize IMG_20150601_120746_resize

За више слика кликните овде.


ЧАС КРЕАТИВНОГ ПИСАЊА У ЕТШ “МИЈА СТАНИМИРОВИЋ”

Дружење с писцем Браниславом Јанковићем

DRUŽENJE S PISCEM BRANISLAVOM JANKOVIĆEM

Опширније


МЕДАЉА МЕДАЉУ СТИЖЕ, УСПЕХ ЗА УСПЕХОМ СЕ НИЖЕ!

На   XXI Регионалном такмичењу  ученика електротехничких школа у Зајечару,  ЕТШ „Мија Станимировић“  из Ниша освојила  прво  место  у  свим  категоријама!

20150509_175953 resize 20150509_163327 resize

Ментор: Радмила ЛучићОснове електротехнике 1 (ОЕТ 1)

Ученик одељења I/6 Немања Стојановић – прво место, максималан број поена

Ученик одељења I/6 Данило Потпара – треће место

Основе електротехнике  2(ОЕТ 2)

Ментор: Горан  Лучић

Ученик одељења II/8  Александар Вучковић – прво место, максималан број поена

Електроника

Ментор: Бојана Станковић Вешовић

Ученик одељења III/6 Душан Ристић – прво место

Ученик одељења III/6 Александар Стоиљковић – друго место


ВЕЛИКИ УСПЕХ И ИЗ ИСТОРИЈЕ

Ученик одељења III/4 Стефан Дјордјевић, уз помоћ ментора Драгослава Николића, на Државном такмичењу из историје одржаном 10.5.2015.г. у Београду освојио је сјајно треће место.

WP_20150510_19_17_19_Pro_resize WP_20150510_13_57_39_Pro_resize
Istorija

″Бесплатан интернет у твојој школи″

wifi_zone_free_blu

ЕТШ “ Мија Станимировић“ са компанијом NT-WiFi покренула је пројекат ″Бесплатан интернет у твојој школи″, чији је циљ стварање подлоге за будући е-леарнинг.
Пројекат се ослања на смернице за унапређивање улоге информационо-комуникационих технологија у образовању, Националног просветног савета Републике Србије из 2013.године.
С обзиром да је данас скоро незамисливо извршавање било ког задатка без употребе интернета, наш први циљ је да увођењем бесплатног WiFi система у школе, омогућимо ђацима брзо и једноставно информисање, дељење и преузимање потребних података, као и комуникацију са другарима и професорима.

Упутство за коришћење бесплатног интернета


Тамо где учествује „Мија“, засигурно злато сија!

490x370_AndrijaMarjanovic medalja i pehar

Дана 29.03.2015.г. на Државном такмичењу ученика електротехничких школа Србије из програмирања одржаном у Београду, Андрија Марјановић, ученик одељења I/6, освојио је шампионско прво место такмичећи се у I категорији. Изванредан резултат и невероватан успех Андрија је постигао захваљујући изузетној сарадњи и залагању свог ментора, професора Горана Лучића. С обзиром да је Марјановић био једини тамичар и представник из наше школе, у свеукупном пласману ЕТШ „Мија Станимировић“ заузела је одлично треће место.

Све честитке победничком тиму!

Опширније


MET MOBILE challenge 2015

10981512_680256552103672_3905710218260943607_n

Ученици наше школе: Филип Манчић, Катарина Стојковић и Михајл Короткиј  победници су овог такмичења. Честитамо!

DSD_3763 resize


ЈОШ ЈЕДАН РАЗЛОГ ДА СЕ ПОХВАЛИМО!Clip

Наша школа је једна од седам школа у Србији која је изабрана да се прикључи пројекту под називом “Регионална подршка инклузивном образовању”. Наиме, у питању је пројекат који финансира Европска унија, а његови корисници поред седам школа из Србије још су и БИХ, Хрватска, Црна Гора, Албанија и Бивша Југословенска Република Македонија. Наша потреба и циљ је да одговоримо на све веће потребе друштвених различитости и да развјемо већи ступањ инклузвног друштва – за добробит свих! Негујемо и поштујемо различитости међу ученицима али се исто тако боримо и помажемо онима који су изложени ризику маргинализације искључивости. Повезали смо се са школама учесницама у овом пројекту и размењујемо искуства. Још увек учимо о инклузији али смо спремни да покушамо још више и помогнемо свакоме.

Бићемо ваш “ветар у леђа!”

Имајте поверења у нас!

Тим за инклузивно образовање ЕТШ “Мија Станимировић”


Регионално такмичење ученичких компанија

10420092_680042735458387_7557373063466771450_n

На Регионалном такмичењу ученичких компанија југоисточне Србије 11.03.2015. године у Нишу, где је учествовало тридесет две компаније, компанија ученика ЕТШ “Мија Станимировић”  заузела је значајно шесто место. Честитамо!


“Заједно заједници” – Гласајте за наш пројекат

Clip2

Мултимедијални ХД ТВ студио

Гласање за пројекте почиње 7. априла 2015 и траје до 15. априла

Гласа се за 3 пројекта

http://zajednicizajedno.nis.eu/#


„Hour of Code“

sxc_progfaksevi02

Ове године наша школа се прикључила акцији „Hour of Code“ ( „Сат програмирања“) која промовише програмирање међу свим ученицима, без обзира на претходно знање из ове области. Шта представља ова акција?
Сат програмирања” је глобална кампања коју и ове године организује непрофитна организација Цоде.орг у оквиру догађаја “Недеља програмирања”, а која има за циљ да демистификује појам програмирања и покаже како свако без обзира на пол или године може да научи основе програмирања. Акцију подржавају највеће светске компаније као што су Google, Facebook, Amazon, microsoft и друге.
Све потребне информације о томе како можете узети учешће у кампањи “Сат програмирања” можете пронаћи на званичном сајту http://hourofcode.com.

Уоквиру овог догађаја, у нашој школи су иницијативу преузели ученици одељења III/6-смер информационе технологије, заједно са предметним наставницима. Одржане су следеће акције у школи:

tab1

 


logo5final222

Након сумираних резултата наша школа је показала завидан одзив, чиме смо показали спремност наших ученика да своја знања покажу на пољу рачунарске и информатичке писмености. На наредни ниво такмичења пласирала су се два ученика: Божић Бранко, ученик I/1 , у категорији „Дабар“ и ученик Живковић Александар, ученик III/5 , у категорији „Старији Дабар“. Ови ученици су добитници Бронзаног признања, а наредни ниво такмичења одржава се у регионалним центрима Ниш, Београд, Нови Сад и Крушевац 24. Јануара 2015. године. Честитамо пласираним учесницима и желимо још боље резултате на финалном такмичењу.

Шта је “Дабар”?

Дабар је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. Његов главни циљ је повећање интересовања ученика за рачунарство и информатику. Желимо да покажемо да рачунар није само средство за комуникацију, претраживање интернета, обраду текста, слушање музике и гледање филмова. Рачунар је неисцрпан извор занимљивих логичких проблема, због чега рад на рачунару никада није досадан.

 


 Evropska nedelja programiranja

programiranje

Evropska nedelja programiranja  se obeležava širom Evrope od 11. do 17. oktobra 2014. Tim povodom učenici i profesori Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović“ u Nišu su se okupili radi sticanja osnovnih veština iz oblasti programiranja i učestvovanja u aktivnostima u cilju propagiranja programiranja. U školi su održana predavanja, radionice, demonstracije radova…koje su vodili naši profesori, učenici ali i asistenti Metropolitan univerziteta i Visoke škole strukovnih studija iz Niša.

IMG_1678 IMG_1695 IMG_1689 IMG_1683


ЕТШ ”МИЈА СТАНИМИРОВИЋ” НА ФЕСТИВАЛУ „НАУК НИЈЕ БАУК 6“

1503999_487884234674239_729802604_n

Заборављен Теслин патент без кога данашња возила не могу да раде.
Возила са бензинским моторима не могу да раде без система паљења (бобина, свећице,…). Тај систем паљења је патентирао Никола Тесла 1898. године под називом ,,Electrical ignition for gas-engine’’. До тада рад мотора је био нестабилан и није могао да парира парној машини. Након неколико година патент је нелегално присвојен и почела је масовна производња. Сви су својатали изум и нико није споменуо Теслин допринос.
Ми смо открили ову превару и према патенту и Теслиним нацртима направили модел који ради.
Овим желимо да промовишемо Теслин допринос и генијалност. Показаћемо да и након 120 година на исти начин функционише систем паљења како га је Тесла представио и описао. Тесла је у патентној документацији дао опис рада система паљења. Тај опис се и дан данас налази у свим књигама и користи у свим школама које изучавају ову област.

 


ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ

IMG_1607

На окружном такмичењу из историје одржаном 13.4.2014. у гимназији “9.МАЈ” у Нишу, Ђорђевић Стефан ученик другог разреда школе “ЕТШ МИЈА СТАНИМИРОВИЋ”,освојио је прво место и пласирао се на државно такмичење које ће се одржати у Лозници 18.5.2014. године.


ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

IMG_1526

Дана 8.3.2014 године у Нишу у Гимназији “Стеван Сремац” организовано је такмичење у знању енглеског језика за ученике четвртог разреда средњих школа.

Два ђака наше школе Миша Ковић и Урош Митић учествовали су на такмичењу у пратњи професорке енглеског језика Невене Томић Стојановић. Оба ђака су постигла задовољавајући успех, а Миша Ковић је освојио друго место и пласирао се на републичко такмичење које ће се одржати почетком априла.


Такмичење Met Mobile 2014

1779240_477540089041987_563559843_n

Дана 02.03.2014. у Метрополитен центру одржано је такмичење у креирању мобилних апликација на Windows платформи, Met Mobile 2014. Четворица ученика наше школе, Николић Драгослав, Алимпић Стефан, Станковић Немања и Јаблановић Душан, ученици IV1, су, као тим, освојили III место!


ИП камера у холу школе

 

kamera_za_video_nadzor

Ако желите можете приступити нашој камери у холу школе. Потребно је да скинете програм и да унесете параметре према приложеном упутству.

DOWNLOAD


Такмичење из математике

IMG_1492

Дана 25.01.2014. у гимназији “Стеван Сремац” одржано је општинско такмичење из математике. Шесторо ученика друге године: Живић Сандра, Пешић Божидар, Марковић Нада, Живковић Александар забележило је солидне резултате. Посебно се истакао ученик II5, Лабовић Лазар, освојивши треће место у својој категорији и пласиравши се на окружно такмичење. Ученике је за такмичење спремала и све време давала мотивацију и подршку професорка математике Зорана Симоновић.

Лазару желимо пуно успеха на предстојећим такмичењима!


Такмичење Met Mobile 2014

Такмичење у креирању мобилних апликација на windows платформи

10981512_680256552103672_3905710218260943607_n

Наши ученици ће одмерити своја знања на овом такмичењу.

Универзитет Метрополитан и Microsoft позивају све заинтересоване средњошколце да се пријаве на такмичење MET MOBILE CHALLENGE. Ово такмичење не захтева програмерско знање, јер се одвија у два дана, а први дан је предвиђен за обуку свих пријављених кандидата, како би били оспособљењи за прављења мобилних апликација. С обзиром на ову чињеницу тј. да ће сви кандидати бити обучени и осбособљени за рад, најважније је да такмичари буду креативни јер ће управо најкреативније идејно решење однети победу.

Сугестија је да сви заинтересовани пријаву изврше што пре, јер је број такмичарских места ограничен.


Међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености

dabar2013_plakat_manja

Одмерићемо своја знања из рачунарства и информатике на међународном такмичењу “ДАБАР”.

Шта је “Дабар”?

Дабар је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. Његов главни циљ је повећање интересовања ученика за рачунарство и информатику. Желимо да покажемо да рачунар није само средство за комуникацију, претраживање интернета, обраду текста, слушање музике и гледање филмова. Рачунар је неисцрпан извор занимљивих логичких проблема, због чега рад на рачунару никада није досадан.