Државна матура
Државна матура
„EXPLORING FOR PRACTICAL SKILLS“
„EXPLORING FOR PRACTICAL SKILLS“
„The Smart World Wins“
„The Smart World Wins“
Projekat Erasmus +
Projekat Erasmus +
Виртуелна тура
Виртуелна тура
Школски ТВ студио
Школски ТВ студио
Projekat “Be in a practical mode
Школски часопис
Школски часопис
Безбедност у саобраћају
Безбедност у саобраћају
Линкови
Линкови

Безбедност у саобраћају

Bezbednost_resize

Идеје

Почетком године Електротехничка школа „Мија Станимировић“ је позвана да се укључи у међународни пројекат „Твоје идеје, Твоје иницијативе“, којим се обележава декада акције безбедности у саобраћају, а која би требало да доведе до смањења броја саобраћајних несрећа. Ученици су, на задовољство свих нас, радо прихватили учешће у пројекту, јер су у томе видели начин да покушају да промене саобраћајну ситуацију у окружењу школе. Овим пројектом могли би да утичу на промену понашања код својих вршњака, али и да укључе локалну заједницу, медија и саобраћајну полицију у решавање проблема у саобраћају са којима се свакодневно сусрећу.  Осим тога, на самом почетку, инспирисала их је И прича са застрашујућим подацима који говоре у прилог томе да сабраћајне несреће постају један од водећих узрока смрти, не само код нас већ и у свету уопште. Чињеница да у саобраћајним незгодама у Републици Србији просечно годишње погине 800 људи, док више од 19.000 људи годишње буде повређено, као И потресни документарни-рекламни филмови које смо сви заједнички погледали И дискутовали, навели су нас на размишљање да се свим срцем укључимо у ову акцију и учинимо и ми нешто у циљу подизања свести о важности поштовања саобраћајне културе као начина да научимо да више ценимо живот.

У наставку, ученици су прошли циклус едукативних радионица из многих области безбедности у саобраћају на теме које су сами одабрали: ризична понашања, одговорна понашања, сигурност на путевима, саобраћајна култура итд, а које смо реализовали уз подршку Саобраћајне полиције. Радионице су код ученика рађале идеје и наводиле их на занимљиве и плодне дискусије као и на дефинисање главних проблема у нашем окружењу које пројекат покушава да реши иницијативом ученика.

Иницијативе

Тим ученика свакодневно је активно радио на развоју иницијатива у кампањи као и пратећег лога, слогана и флајера. Један од слогана на који су ученици веома поносни И који открива кључну поруку кампање јесте: “Боље секунд у животу, него живот у секунди!”

У сарадњи са Градском општином Палилула одржана је конференција за новинаре на којој медијски је промовисана пројектна идеја.

Прва акција ван школе била је посета тзв. „Гробља аутомобила“- паркинг простора са аутомобилима уништеним у саобраћајним несрећама, са циљем директног сагледавања трагичних последица, где су ученици добили улогу инспектора и откривали како је до несреће дошло, да ли је било жртава, а затим и чули потресне приче од саобраћајне полиције.

Такође, имали су прилику да посете Полицијску управу у Нишу и да се упознају са радом одељења саобраћајне полиције. Ту је организован сусрет и  разговор ученика са очевицем и родитељем настрадалог детета у саобраћајној незгоди, који им је заувек променио начин размишљања о саобраћају.

Организоване су и заједничке патроле ученика и саобраћајне полиције на критичним пунктовима у граду. Том приликом, учесницима у саобраћају који нису чинили саобраћајне прекршаје, ученици су делили едукативне флајере којима су позивали возаче на бесплатну дијагностичку контролу возила у школској ауто-гаражи.

Спроведена је акција дијагностичке контроле возила. Тим ученика и професора обавио је  преглед свих пристиглих возила (системи стабилности, безбедности, контроле издувних гасова, фарова итд.).

Гостовање ученика и професора у најгледанијој емисији на локалној телевизији, учинило је пројекат видљивијим и упознало ширу јавност са нашим идејама и активностима. Била је то одлична најава промоције која је уследила на главном градском тргу. Тако су суграђани имали прилике да се упознају са нашом кампањом, а све у циљу подизања свести о важности поштовања саобраћајне културе. У сарадњи са саобраћајном полицијом, професорима И студентима високе школе струковних студија, ученици су анкетирали пролазнике о поштовању саобраћајних прописа, делили им флајере које су сами у једној од едукативних радионица креирали и на којима је стајала кључна порука кампање-слоган: “Боље секунд у животу, него живот у секунди!” Заинтересовани суграђани били су у прилици да по први пут уз помоћ специјалних наочара са “измењеном сликом реалности” виде очима учесника у саобраћају под утицајем алкохола, разних опијата/дрога и умора.   Цео догађај пропратила је и локална телевизијска станица, прилогом у својим информативним емисијама.

Овим активностима се наша иницијатива не завршава, наши ученици, вршњачки едукатори осмислили су и радионицу за своје другове из школе. Своју мисију они настављају и кроз посете другим школама, делећи своја искуства и стечена знања током овог пројекта, у циљу подизања свести о важности поштовања саобраћајне културе.